Regler för att resa med hundar

Att hunden är människans bästa vän är en gammal sanning som få säger emot. Därför är det naturligt att många vill ta med sig hunden när de ska ut och resa. För vissa handlar det om praktiska anledningar eftersom en hund inte bör lämnas ensam en längre tid. Om det är svårt att ordna med hundvakt kan den enda lösningen vara att ta med sig hunden på resan. För andra handlar det om att de inte vill vara ifrån hunden och ser den som en given resekompanjon. Oavsett vilket skäl det handlar om finns det vissa regler att förhålla sig till. Att resa med en hund kräver nämligen lite mer förberedelse än att boka en biljett för en människa.

Woman with dog on a walkway

Om du ska flyga har hundar det stora privilegiet – till skillnad från många andra djurarter – att få följa med i kabinen. Medan andra djur får finna sig i att resa i lastutrymmet kan hunden – mer eller mindre – åka med som en vanlig person. Däremot måste hunden ligga i en hundbur för att han eller hon ska få följa med på resan. Det krävs också att hunden är minst åtta veckor gammal. Du får även räkna med att betala en avgift för att få ta med buren på flyget. Priserna varierar beroende på flygbolag och sträcka, men det brukar ligga mellan 400 och 800 kronor per enkel väg.

Om du hellre åker tåg är det lättare att ta med sig hunden på resan. Alla tåg som körs i SJ:s regi har en särskild kupé avsedd för resenärer som har med sig husdjuret, vilket gör att ni sitter avskilda från övriga kupéer. Det är framför allt av allergiskäl eftersom pälsdjursallergiker kan få problem om hundar vistas i allmänna utrymmen inomhus. Det kostar inget att ta med sig upp till två sällskapsdjur på tåg. Om du däremot vill ha en liggplats på ett nattåg måste du boka en hel kupé eftersom det inte finns några designerade djurkupéer där. Om du vill ha med dig fler än två hundar på resan får du betala en ungdomsbiljett. Se bara till att hundarna inte brer ut sig på övriga passagerares bekostnad eftersom det kan medföra en trivselstörning för andra.