Fjällvandra med hunden

Planerar du en fjällvandring och funderar på att ta med hunden? Det går i de allra flesta fall utmärkt under förutsättning att du planerar för det. Du behöver anpassa en del utifrån ras och hudens förutsättningar, men de flesta hundar klarar en fjällvandring alldeles utmärkt. Faktum är att vi nästan kan garantera att din hund kommer älska det här. Det är få hundar som egentligen får tillräckligt mycket motion i sin vardag, så ett par heldagar med hård ansträngning kommer göra er bägge gott.

Förberedelser

Din hund behöver sannolikt inte träna inför en fjällvandring. Det kan däremot var bra att investera i utrustning som gör att ni klarar er oavsett väder. En bra sak att köpa är en regnjacka till din hund för att den ska kunna gå i alla väder. En regnjacka skyddar mor väta och går att använda även när ni till exempel ska vada över en fjällbäck eller liknande. Tänk också på att ta med dig kopplet. Mellan 1:a mars och 20:e augusti behöver du nämligen hålla din hund kopplad när ni är utomhus. Detta för att den inte ska störa andra djur.

Du behöver också tänka kring packning. Dels vilken mat du ska ha med till dig men också vad du behöver ha med till hunden. Det är alltid klokast att minimera packningen under en längre vandring. Även om du tycker att det är lätt när du testar ryggsäcken hemma i vardagsrummet kommer den kännas betydligt tyngre när du är uppe på kalfjället. Ta gärna en eller två dagar där du övningsgår i ett skogsområde med kuperad terräng nära hemmet för att känna på hur det känns. Även om det känns okej även nu är det bra att skala bort så mycket onödigt som möjligt. En ansvarsfull djurägare tar då bort sina egna saker först och ser till att hunden har det han eller hon behöver.

Planera rutten

Du kan behöva göra en del anpassningar kring vilken typ av rutt du ska välja. Viss terräng, som blockmark, kan vara besvärlig för hundar och då kan det vara värt att undvika det. Du behöver också bestämma om ni ska tälta eller om ni vill bo i stuga. Om ni väljer det senare behöver du kolla upp i förväg att hundar är välkomna i de stugorna och givetvis se till att det innebär att ni behöver hålla ett rimligt tempo. Ta gärna med ett tält för säkerhets skull. Det kan bli att ni behöver dela stuga med någon som är allergisk.