Viktiga resedokument för dig och hunden

Innan du reser är det viktigt att se till så att du har alla dokument redo. Vill du dessutom ta med din hund behöver hunden också ha giltiga dokument och resehandlingar. Det är alltid bra att vara ute i god tid för att ha allt redo när det är dags att resa. Vissa intyg och dokument kan ta tid att få godkänt.

Beroende på vilket land du ska åka till kan det krävas visum och andra intyg. Vissa intyg kan behöva legaliseras. Du behöver då skicka dokumentet till legalisering UD för legalisering. Detta betyder att Utrikesdepartementet intygar att namnteckningen på dokumentet är äkta. Nuförtiden kan du göra en beställning samt betala online. Detta är perfekt för de som inte har möjlighet att åka till Stockholm.

Resa med hund

När du reser med hund behöver hunden oftast vara vaccinerad mot rabies. Hunden behöver även i många länder ha ett microchip. Detta är något som du behöver bevisa och därmed ha ett intyg för. I vissa länder behöver även vissa hundraser ha ett speciellt intyg samt bära munkorg. Det finns även länder som har rasförbud och vissa är så pass extrema att dessa raser inte ens får åka igenom landet. Du bör därför läsa på ordentligt om vad som gäller för det land du ska åka till.