Köpa hund utomlands

Det har skett en ökning av djurvänner som vill importera hundar från andra länder. Allt fler har fått upp ögonen för hundraser som är vanligare i andra länder – och de blir tillräckligt fästa för att hämta hem hunden till Sverige. För att köpet inte ska ske på illegal väg finns det dock en hel del regler att följa. En fri in- och utförsel av hundar skulle nämligen kunna leda till att sjukdomar från andra länder skulle kunna få fäste i Sverige. Därför finns det kontroller på plats för att se till att hunden som importeras mår bra.

Det är framför allt rabies som oroar myndigheterna, vilket gör att kontrollerna för att se till att rabiessmittan inte existerar är rigorösa. Hur kontrollerna ser ut och vilka intyg som krävs varierar från land till land. Ett land är undantaget alla dessa kontroller och det är Norge. Det innebär att norska hundar får resa fritt över gränsen och du slipper krångla med pass och behandlingar för att hunden ska godkännas. Det är anledningen till att många hundköpare väljer att titta västerut när de letar efter nya sällskapsdjur.

Shopping With My Doggy

Om du däremot vill föra in hundar från ett annat EU-land blir det lite krångligare. Då är det en rad olika kriterier som hunden måste uppfylla innan den kan tas in i landet på laglig väg. Det första är en ID-märkning som är ett krav på alla hundar födda utomlands. Den behöver också ha ett särskilt sällskapsdjurspass för att korsa gränsen in till Sverige. En vaccination mot rabies är ett krav. Därtill tas ett blodprov på hunden för att säkerställa att den inte är rabiessmittad liksom regelbundna revaccinationer. Väl i Sverige gäller det sedan att inte glömma bort att anmäla hunden till Centrala Hundregistret.

Om hunden ska föras in från ett land utanför EU är reglerna ännu tuffare. Beroende på vilket land det gäller är det ofta ett krav att hunden ska sättas i karantän i 120 dagar till att börja med för att försäkra sig om att den inte bär på rabies. Ett hundköp kan vara en kostsam process och vissa ekonomiska avtal blir inte fullbordade. Då kan en service för delgivning vara en nödvändig lösning.