Hitta ett bra hundpensionat

Hur mycket man än älskar sin hund, finns det vissa resor som inte passar för en fyrfota vän. Om man finner sig i den situationen att man måste resa bort och lämna sin hund hemma, och inte har en vän eller familjemedlem som kan ta hand om hunden medan man är borta, kan ett alternativ vara att lämna in hunden på ett hunddagis, eller ett hundpensionat som det ofta kallas när hunden ska tillbringa natten där. Men hur kan man vara säker på att ens hund hamnar på ett bra hundpensionat?

När man ska välja hundpensionat är en bra utgångspunkt att prata med sin uppfödare eller med bekanta som har haft hund sedan länge. Deras erfarenhet i hundvärlden gör att de säkerligen känner till ett hunddagis eller -pensionat som de har haft personlig kontakt med och som de kan rekommendera.  Det räcker dock inte att endast gå på deras rekommendation, eftersom hundars behov kan skilja sig åt stort, och man kan ha olika krav på sina hundars vistelse. Det är därför mycket viktigt att man själv besöker pensionatet innan för att titta på lokalerna, och se hur hundarna hålls, vilka möjligheter de har att vistas ute och så vidare. Man bör också efterfråga vad som erbjuds under vistelsen – vilka regler gäller till exempel kring rastning? Hur ofta rastas hundarna, och går de då på promenader eller släpps de bara ut i en gård? Om du har några andra önskemål, till exempel särskild kosthållning, pälsvård, kloklippning eller annat bör du också ta reda på om det går att ordna, och om det i så fall ingår eller är en extra tjänst.pug-694802_960_720

Andra viktiga saker att kontrollera, även efter att du har hittat ett pensionat där du tror att din hund kommer att trivas, är att pensionatet har alla nödvändiga försäkringar, och att det inte har några anmärkningar från länsstyrelsens djurskyddsinspektörer. När du lämnar din hund ska ni också skriva ett avtal gällande vistelsen.

Även om du vet att din hund kommer att ha det bra medan du är borta, efter att ha gjort sådana grundliga kontroller, kan det vara stressfyllt att lämna bort sin bästa vän. Om du behöver ett sätt att hantera stressen kan en stressboll vara en bra sak att ta med dig på resan. Det gäller också din hund – lämna gärna en leksak från hemmet med hunden, så att den har något bekant med sig i den nya miljön.