Lämna städtips till hudvakten

Även om man helst skulle vilja ta med sig sin hund överallt, finns det tillfällen då det inte är möjligt, till exempel om man reser i jobbet. Det är då man får vända sig till släkt och vänner, och lämna över sin familjemedlem och sitt husdjur i deras vård för en kortare tid. Det många kanske inte inser när de tar på sig uppgiften att vara hundvakt är att det inte bara innebär att gå på promenader och mata hunden två gånger om dagen – det betyder också att man kommer att tillbringa åtskillig tid under och efter hundens vistelse åt att städa upp hundhår och andra spår efter den fyrbenta gästen. Som hundägare kan det därför vara en vänlig gest att ge några städtips till sin hundvakt innan man ger sig av på resa.

Det kanske främsta problemet med att ha en hund hemma är som nämndes ovan hundhåren. Att hålla hemmet fritt från hundhår är en ständig kamp, men det finns några redskap man kan använda sig av för att göra kampen jämnare. Ett av de bästa är en mikrofibermopp eller en mikrofibertrasa. Dessa är att föredra framför en klassisk mopp eller skurtrasa, eftersom de suger åt sig hundhåren på ett mer effektivt sätt. För att få bort envisa hundhår från svårare ytor, som soffan eller andra textilier, är gummihandskar lösningen. Genom att ta på sig handskarna och gnida med handen över ytan, samlas hundhåren ihop i små klumpar, som man sedan lätt kan plocka bort.dog-644111_960_720

Ett annat problem, framförallt under hösten och vintern, är att hunden drar in smuts och grus utifrån. Om man vill kunna mysa med hunden i sin soffa efter kvällspromenaden är det därför viktigt att agera i förebyggande syfte, och göra rent hunden så fort den kommer innanför dörren. Även här fungerar en mikrofibertrasa utmärkt, men det går också bra med en vanlig handduk, för att få bort det värsta från hundens tassar. Om det är en riktigt lerig dag ute, kan det till och med vara en bra idé att ha en liten balja med vatten i hallen, som man tvätta tassarna i.

Har man fått hundhår på kläderna, som inte går bort med en vanlig klädrulle, är gaffatejp det mest effektiva sättet att få bort dem. Med hjälp av tejpen kan en hundvakt få bort även de sista spåren av att en hund har bott i hens hem.