Flytta utomlands med hund

Ibland kommer man till ett vägskäl i livet då man väljer att flytta utomlands. Kanske beror det på en intern omplacering i företaget, kanske har man sökt sig till ett jobb i landet på egen hand, eller så tycker man helt enkelt om klimatet och kulturen där. Oavsett anledningen till flytten, vill man självklart ta med sig sitt älskade husdjur, sin hund, när man flyttar. Men det finns en hel del saker som måste ordnas innan hunden kan följa med.dog-646172_960_720

För det första måste hunden ha ett pass. Detta gäller framförallt om du ska flytta till ett annat land inom EU – när det gäller länder utanför EU finns inga gemensamma regler, varför det är viktigt att man noga kollar upp kraven för att få införa en hund som gäller i just det landet. Ett EU-pass för sällskapsdjur innehåller förutom uppgifter som namn, ålder och ägare till hunden också information om vilka vaccinationer din hund har, och används således för att bevisa att din hund är skyddad mot sjukdomar som rabies. Självklart gäller därför också att din hund måste ha fått dessa vaccinationer innan ni ska flytta. Förutom rabies måste hundar som ska resa till Storbritannien, Finland, Malta och Irland också avmaskas, för att undvika spridning av dvärgbandmask. Om du ska resa till ett annat land, utanför EU, bör du kolla upp om det är några särskilda parasiter eller sjukdomar som din hund bör vaccineras mot.

Din hund måste också ha en id-märkning. Detta görs med ett så kallat ISO-mikrochip. Din hund kan komma att kontrolleras vid gränsen till det nya landet, och då måste chipet vara läsligt för att hunden ska få komma in i landet. Undantaget från denna regel är hundar som har märkts med tatuering i örat före den 3 juli år 2011, som inte behöver märkas om. Man kan dock överväga om man inte ska sätta in ett chip i hunden ändå, då det minskar risken för problem eller misstag vid gränsen. Information om din hunds id-märkning finns också i hundpasset.

Om du och din hund behöver hjälp med flytten, och ni letar efter en bra flyttfirma i Göteborg, kan du gå in på Rentandmove.se.