Att flyga med hunden kräver förberedelser

Att flyga med sin hund

Vill du ut och resa med din hund? Det är enkelt att bara ta med sig hunden i bilen, eller att åka på en tågresa tillsammans, men hur gör man om man vill flyga någonstans? Reglerna skiljer sig lite åt beroende på om du ska åka in- eller utrikes. Texten nedan beskriver vad som gäller vid en utrikesresa, men det finns även tips för dig som bara ska flyga inrikes. Tänk på att din hund måste vara ganska stresstålig och lugn i humöret för att klara av en flygresa. Hundar med en nervös disposition och hundar med platt nos ska aldrig flyga.

Förberedelser som krävs

Det är viktigt att du kollar upp i tid vad det är för regler som gäller i det land du vill resa till. Till Storbritannien kan du till exempel inte flyga hunden som bagage, utan den måste transporteras med ett godkänt transportföretag. Det är även viktigt att du vet alla vacciner som krävs samt om avmaskning krävs innan resan. Ibland krävs även fästingbehandling. Du måste skaffa ett pass för din hund, vilket du får av veterinären. Din veterinär kan även ge dig råd om vad som krävs för att hunden ska få flyga. Du behöver också införskaffa godkända transportväskor för hundar. Var som sagt ute i god tid, för vissa av de här momenten kan ta lite tid.

Lugnande medel eller inte?

Det är inte rekommenderat att ge din hund lugnande medel innan flygningen. Detta på grund av att hunden måste kunna spjärna emot i buren ifall det blir luftgropar, och även då planet lyfter och landar. Det kan inte hunden göra om den är på lugnande medel och då kan den skada sig. Det bästa sättet är att förbereda hunden innan, genom att se till att den är rastad innan flygningen, har vatten och mat i buren samt en skön filt att ligga på. När ni anländer, låt hunden gå ut så fort ni kan. Var lugna med hunden och låt den vila efter flygningen.