Att flyga med hund

Många väljer att ta med sig sin hund på semestern. Ibland är det allra smidigast att flyga dit man ska, men hur gör man då med hunden?

Ofta inga problem

För det mesta innebär en flygresa inget problem för hunden. Ibland kan dock lufttrycket ge problem med andningen och om man har en hund med platt nos kan man ofta avrådas att ta med den på flyget. Innan man funderar på att flyga med hunden måste man dock se till att den är stresstålig. Man får inte ge hunden något lugnande innan om inte speciella intyg finns för detta. Om dessa saknas kommer man att missa flyget och personalen tillkallar veterinär. Detta får man som hundägare stå för.

Var ska hunden åka?

En liten hund som inte väger mycket kan troligen åka i kabinen tillsammans med hundägaren. Dock måste hunden sitta i en bur som uppfyller måttkraven för handbagage. En hund får dock inte vara lös på planet och ibland kan man behöva sitta på speciella ställen för att få ha hunden hos sig. Om man har en större hund som inte kan gå som handbagage kan den få åka i lastutrymmet i en bur. Det krävs dock att det finns ljus och värme i utrymmet för att hunden ska få åka där. I lastutrymmet ska också lufttrycket vara detsamma som i kabinen och djuren lastas så sent det går för att det inte ska stressas av de höga ljudnivåerna som råder runt planet.

Viktigt att tänka på

Om en hund ska få följa med på ett flygplan måste den vara minst åtta veckor gammal och man bör också tänka på att charterflyg sällan tillåter hund. Ofta är det begränsat hur många platser det finns på flyget när det gäller hundar och som hundägare måste man alltså boka i god tid för att vara säker på att hunden kan vara med. När det gäller incheckning kan det också finnas olika regler som gäller. Detta bör man alltid kontrollera med det aktuella flygbolaget redan vid bokning. På korta flyg som mellan Stockholm och Gällivare kan hunden ofta följa med.

Kostnader

Om man vill ta med sin hund på flyget kan kostnaden för att göra detta variera stort mellan flera olika flygbolag. Om hunden kan gå som handbagage kostar detta ofta mellan 200-1000 kronor, men priset kan också vara högre. För en hund i lastutrymmet går priset ofta upp en del. Där kostar det ofta mellan 500-3000 kronor. Detta kan variera beroende på hur stor hunden är, och framförallt på hur tung hunden är. Ibland finns det regler för detta och om hunden med bur överstiger den tillåtna viktgränsen kan man tvingas avstå från att flyga. Detta bör kontrolleras i god tid innan resan. Ofta räcker det med att hunden väger något kilo för mycket för att det inte ska gå.