Att resa med hund

Vill du ut och resa med din hund, ha med den på semestern eller ska du kanske åka till ett annat land och köpa en eller flera hundar? Det finns en del att tänka på om djuret ska in eller ut ur landet, in eller ut ur EU, om djuret reser själv som fraktgods, med transportör eller med dig.

Det absolut första hunden ska ha är ett EU-pass och en rabiesvaccination. Utöver detta kan andra vaccinationer och avmaskningar vara aktuellt, det beror på vilka länder det gäller och vilka införselregler Sverige har gentemot andra länder. Från Norge gäller bara ID-märkning och giltigt EU-pass, inga vaccinationer.

Anmäla införsel till tullen

När du för in en hund i landet är det viktigt att du anmäler detta till Tullverket, annars riskerar du att bli klassad som hundsmugglare, vilket är ett lagbrott. Kommer du med hunden från ett land utanför EU gäller importavgifter och moms på varor som är värda mer än 3000 kronor om du kommer med flyg eller tåg, och över 4300 kronor om du åker bil. Detta kan vara något att tänka på när Storbritannien lämnar EU. Köpa hund från England kan bli dyrt i framtiden.

Alla flyglinjer och flygplatser i Sverige tar inte emot djur, men de stora flygplatserna gör det. En del flyglinjer tar endast djur i lastutrymmet och vill du läsa mer om hur det går till att flyga med djur kan du göra det här i ett tidigare inlägg i bloggen.

Internationella transporter

Det finns även hundtransport att anlita för att få en hund transporterad genom Europa eller ännu längre. Den fungerar som en slags hundtaxi som exempelvis hämtar en hund på ett ställe i ett land och sedan transporterar den till ett annat land. Här kan det göras stopp längs vägen för att hämta och lämna andra hundar. Företaget Fraktus har däremot specialiserat sig på att vara riktigt duktiga och snabba på transport och frakt av gods av olika slag. De är experter på logistiklösningar både inom landet och utomlands. Har du ett stort parti av hundsaker som ska gå till ett shelter för gatuhundar behöver du inte resa själv utan kan tryggt skicka det med Fraktus.

Att bila med hunden

Ska du åka på bilsemester med hunden, eller åka utomlands och köpa hund, ska du tänka på att hunden åker säkert. Det kan vara bristande regler utomlands men det är lika bra att transportera hunden efter svenska högkvalitativa regler. Tänk på att ha lastgaller, en transportbur eller ett bälte till hunden. Lös hund i bil är varken tillåtet eller särskilt smart. Lär dig med mer om hund i bil hos SKK, och var säker på att din hund åker på bästa sätt.

Åka färja

Det kan hända att du ska ta en färja på semestern eller för att komma till någon utställning. Tänk på att sällskapshundar inte får följa med på kryssningar, men är välkomna på reguljärtrafik. Reglerna skiljer sig åt mellan olika rederier, men både Tallink och Silja Line har skriftliga regler om att åka färja med hund eller katt hos dem.