"Pointer-hund jagar med husse

Jaga med din hund

Lika länge som hunden har varit människans bästa vän så har den även varit ett av våra främsta jaktredskap. Faktum är att de flesta hundar som är populära i dag är jakthundar i grund och botten. För många människor är det en självklarhet att bejaka och träna hunden inom sitt ursprungliga användningsområde. Det finns en uppsjö av olika hundraser som är bra för jakt. De flesta är avlade för att vara specialiserade inom en väldigt specifik typ av jakt, medan andra går att träna inom lite olika typer. Olika raser är bra på olika saker.

Jaga varg med hund

vargjakt med hund har de senaste åren blivit mycket populärt. En naturlig reaktion på detta kan vara att man undrar hur det går ihop. Var går gränsen mellan att hunden jagar och blir jagad? I många delar av Sverige är jägare oroliga för att släppa sina hundar under vanlig jakt, just på grund av risken för att de ska skadas av vargar ute i skogen. Faktum är att en varg som blir jagad tycks ha svårt att koppla om till att attackera när den väl är jagad. Naturligtvis är det förenat med stor risk och alla vargar fungerar inte likadant. Vargjakt med hjälp av hund kräver mycket kunskap och försiktighet.

Olika sorters jakthundar

Nät man talar om jakthundar så talar man om ofta om drivande, ställande, kortdrivande stötande, stående jakthundar, grythundar samt apporterande jakthundar. De är alla specialiserade på olika saker och har olika särdrag inprogrammerade i sig genom avel. Om man till exempel ska jaga hare eller räv så ska man ha en drivande jakthund. Retrievern, som är en vanlig familjehund i Sverige, är en utmärkt hund vid fågeljakt. Vissa fågelhundar har till och med simhud för att underlätta simning. Det gör dem till fantastiska simmare som med enkelhet kan simma ut och hämta in den skjutna fågeln från vattnet. Så förutom det goda sällskapet man får av sin hund i skogen, får man även en fantastisk jaktkollega på köpet.